Tiedotteet

Tällä sivulla on tiedot Mahnalan tapahtumista ja uutisista. Lähetä tiedot tapahtumista ja uutisista sähköpostilla osoitteeseen: pertti.haavisto-at-mahnala.com

Tarkista mitä myytävänä Mahnalassa

lähettänyt Pertti Haavisto 16.4.2021 klo 23.01   [ 16.4.2021 klo 23.05 päivitetty ]

Sivujemme "Myytävänä Mahnalassa" osioon on kerätty Mahnalassa myytävänä olevia tontteja, mökkejä, rivitaloja ja omakotitaloja. Juuri nyt sinne on tullut uusia myytäviä kohteita. Käy tarkistamassa: Myytävänä Mahnalassa.

https://sites.google.com/a/mahnala.com/mahnala/myytavanaMiharin uimarantaa koskeva valtuustoaloite tulossa käsittelyyn

lähettänyt Pertti Haavisto 2.4.2021 klo 5.29   [ 2.4.2021 klo 5.31 päivitetty ]

Tekninen lautakunta, kokous 6.4.2021 
§ 25 Valtuustoaloite 2/2021; Miharin uimaranta kunnan hoitoon 
HMKDno-2021-103 

Kuvaus 
Valtuutetut Krista Silmu ja Anna-Kaisa Immonen ovat jättäneet seuraavan valtuustoaloitteen valtuuston kokouksessa 22.2.2021.

"Miharin uimaranta kunnan hoitoon -aloite

Lämmin kesäpäivä tuo mieleen uimisen. Pakataan uimakamppeet ja vesipullot. Ehkä vähän evästä. Ehkä tänään mennään uimaan Mihariin. Sinne on kaunis ajomatka ja ranta sopivan matala lapsille. Samalla voisi käydä marjatilalla jätskillä tai pitäisikö ottaa puita mukaan nuotiota varten? Siitähän tulee oikea retki, kuulostaa hyvältä. Suunnilleen näin ajattelee kesäisin moni Nokialla, Metsäkylässä, Pinsiössä ja Hämeenkyrön kirkonkylässä. Paikan päälle Mihariin saapuessaan he löytävät hyvän matalan rannan ja kauniita maisemia ihan niin kuin pitikin, mutta siitä huolimatta päällimmäinen kokemus on pettymys. Rannan pukukopin pohjan ja ympäristön olivat vallanneet pitkät heinät ja rikkaruohot. Paikalle tuotu muovihuusi oli käyttökelvoton jatkuvan likaisuutensa vuoksi ja linnut kiskoivat grillikatoksen roskiksesta roskia ympäristöön. Viikonlopun jäljiltä rannalta löytyi pullon korkkeja ja lasin siruja.

Kymmenisen vuotta sitten kunta lopetti uimarantojen hoidon ja tehtävä jäi kyläyhdistyksille. Itsellään kunta säilytti vain Järvenkylän uimarannan. Mahnalassa perustettiin Miharin Rantakioskin osuuskunta pitämään huolta kunnan omistamasta rannasta. Paikka pysyi siistinä talkootyöllä ja nuorille löytyi työtä kesäkioskista. Osuuskunta järjesti rannalla tapahtumia joihin tuli hyvin väkeä kauempaakin. Kymmenen vuoden jälkeen voimia tähän työhön ei enää löytynyt; tehtävä on vapaaehtoisille liian suuri suurista kävijämääristä johtuen. Vapaaehtoiset käyttivät rannan hoitoon oman aikansa lisäksi myös omia rahojaan. Vapaaehtoisten vuosien aikana tekemä mittava työ osoittaa, että rannan kunnossa pitäminen on alueen asukkaille tärkeää. Viimeisen vuoden aikana osuuskunnan lopetettua toimintansa ranta ei ole ollut kenenkään hoidossa. Kunnan viheralueiden hoidon puolesta rannalta on tyhjennetty roskia muutaman kerran, muuta ei ole tehty eikä suunnitelmaa rannan hoitamiseksi ole.

Miharin ranta on kovassa käytössä. Se on lähin uimaranta Hämeenkyrön itäisellä alueella ja sinne on keskustasta saman verran matkaa kuin Järvenkylän uimarantaan. Rannalla käyvät myös monet lähikunnista. Osansa tuovat marjatiloilla käyvät turistit, pyöräilijät ja kesäautoilijat. Miharin ranta toimii eräänlaisena käyntikorttina tai itäisenä porttina Hämeenkyröön tuhansille ihmisille kesän aikana. Marjatiloilla voi kauniina päivänä käydä satoja ihmisiä.  Suurin osa heistä ajaa Miharin ohi ja moni pysähtyy hetkeksi rannalle ottamaan valokuvia tai uimaan. Ranta jää mieleen ja sinne saatetaan lähteä uudestaan kauempaakin. Miharin rannan ylläpitäminen vaatii suuren käyttäjämäärän vuoksi huomattavia ponnistuksia vapaaehtoisilta eikä ole verrattavissa muiden kylien omiin uimarantoihin, joilla ulkopuolisia käy huomattavasti vähemmän.

Paikallisille ranta on tärkeä koska lähistöllä ei ole muita rantoja eikä vesistön lähelle ole pääsyä muusta julkisesta paikasta. Uimista harrastaa suuri osa suomalaisista ja moni käy rannalla päivittäin. Uiminen on tärkeä kansalaistaito,  joka lisää terveyttä ja hyvinvointia. Uiminen on monille saavutettava harrastus jos ranta on lähellä, koska se on ilmaista ja sopii monen kuntoisille ja ikäisille.

Miharin ranta sopisi hyvin vireillä olevaan Sasi-Mahnala yleiskaavaan lähivirkistysalueeksi. Läheisen asuntoalueen markkinoinnissa on mainittu lapsiystävällinen ranta, joka vielä markkinoinnin alussa oli osuuskunnan hoidossa ja hyvässä kunnossa. Nyt kun taloja on noussut, tilanne on muuttunut huonoon suuntaan. Rantaa käyttävät myös läheisen koulun oppilaat loppukesästä uimaopetukseen ja ympäristöopin opintoihin. Lisäksi rannalla sijaitsevat veneenlaskupaikka sekä venepaikkoja.

Kunnan on tehtävä suunnitelma Miharin rannan siistinä pitämiseksi ja hoitamiseksi sekä nimetä vastuutaho rannan kunnossa pitämiseksi. Rannalta tulee löytyä riittävän usein tyhjennettävät roskikset, käyttökuntoinen huussi sekä siisti pukusuoja. Rannalle tarvitaan muutaman vuoden välein kuorma uutta hiekkaa. Rannan ei tarvitse olla ns. EU-tasoinen ranta kuten Järvenkylässä vaan siisteys riittää luonnonläheiseen ja matalaan Mihariin. Huussi olisi Miharissa hyvä olla veden puhtauden turvaamiseksi koska ranta-alue on melko pieni ja ranta on lapsiperheiden suosiossa. Kunta voisi pitää aluetta rantavirkistysalueena jollaisena se osuuskunnankin aikana toimi. Rantavirkistysalue tarkoittaa rannan siistinä pitämistä ja hoitoa, mutta ei varsinaista uimarannan ylläpitoa. Tällainen ratkaisu olisi kunnalle edullinen toteuttaa ja toisi myös markkinointi-arvoa.

Jo parin tuhannen euron satsauksella vuosittain saataisin aikaan paljon hyvää; Virkistystä lähialueiden asukkaille, terveyshyötyä uimisen ja pyöräilyn muodossa, myönteistä mainosta turisteille ja houkutusta tontin ostajille. Lisäksi rannan kunnossapito auttaa ympäristötavoitteiden saavuttamista, koska Itäiseltä alueelta uimaan ei tarvitse ajaa 40 kilometriä päästäkseen Järvenkylän rantaan.

Lisätietoa Miharin rannasta: Veera Ritola: Miharin Rantakioskin merkitys kyläyhteisölle . 2012. AMK-opinnäytetyö.Theseus.fi  "

Päätösehdotus
Esittelijä

Ritva Asula-Myllynen, elinympäristöjohtaja, ritva.asula-myllynen@hameenkyro.fi
Tekninen lautakunta toteaa, että taloudellisesta tilanteesta johtuen kunnalla ei ole tässä vaiheessa resursseja tämän hankkeen toteuttamiseen. Lisäksi tekninen lautakunta toteaa, että vaikka tässä vaiheessa hanketta ei pystytä toteuttamaan, se voidaan lisätä tuleville vuosille suunniteltaviin hankkeisiin. Tilanne tarkastetaan vuosittain osana talousarvion suunnittelua.

Tiedoksi
Kunnanhallitus

Puimasuuli avataan 6.4.2021

lähettänyt Pertti Haavisto 2.4.2021 klo 5.26   [ 2.4.2021 klo 5.27 päivitetty ]

Puimasuulilla on tällä viikkoa ollut tohinaa, kun valmistautuminen kesäkauteen on käynnissä. Ensi viikon tiistaina 6.4. ovet aukeavat ja ovat avoinna ma-pe klo 9 - 17. Myynnissä on hilloja, mehuja, mansikkagelatoa sekä pakastemansikkaa ja -maissia ja lampaanlihaa. 

Koronarajoitusten vuoksi kahvio myy tuotteita ainoastaan mukaan otettavaksi, mutta kahvia saa ostaa.Kuvia vanhan koulun remontista

lähettänyt Pertti Haavisto 21.3.2021 klo 22.09   [ 21.3.2021 klo 22.10 päivitetty ]

Kulttuuriteko! Hyvä Hämeenkyrö. Komeaa käsityötä 118 vuoden takaa koulunmäellä. Kuvista kiitos Annukka Alpille.Urkin Piilopirtin hiihtolomaohjelmaa

lähettänyt Pertti Haavisto 19.2.2021 klo 7.26   [ 19.2.2021 klo 7.30 päivitetty ]

Urkin Piilopirtin yleiset talvisaunavuorot:

la 27.2. klo 15-21 ja la 6.3. klo 15-21. Avannot avoinna💙
(saunahinnat aik. 13€/7-12v lapsi 6€, alle 7 v 0€).
 
Vallitsevasta tilanteesta johtuen otamme ennakkovarauksia 2 h vuoroille, eli klo 15-17, 17-19 ja 19-21. Voit myös tulla paikalle ilman varausta, mutta varaamalla varmistat paikkasi.
Voit myös varata oman yksityisen vuoron ennen yleisen vuoron alkua esim. omalle ryhmällesi (tiedustele hinta Jyrkiltä p. 0400 437 340). Kahden tunnin vuoron voit varata soittamalla p. 0400 437 340 tai info@urkinpiilopirtti.fi.
 
27.2. tarjolla lohikeittoa (L,G) 10€, 6.3. kanakeittoa (L, G) 10€. Monipuolinen juomavalikoima, a-oikeudet.
 
Siivouksestamme vastaa alan ammattilainen, meillä voit saunoa turvallisin mielin.
TULETHAN VAIN TÄYSIN TERVEENÄ!
Saunareissuun voit yhdistää myös hiihdon. Lähialueella on eri pituisia latuja, esim. Maataideteoksen lähettyvillä, Mahnalassa ja Ylöjärvellä.Kesätyöntekijöitä Urkin Piilopirtille

lähettänyt Pertti Haavisto 1.2.2021 klo 6.38   [ 1.2.2021 klo 6.39 päivitetty ]

Urkin Piilopirtti Oy hakee 2 reipasta ja oma-aloitteista nuorta työhön: SIISTIMINEN JA PETAUKSET HOTELLISSA JA MUISSA RAKENNUKSISSA SEKÄ YMPÄRISTÖNHUOLTO SEKÄ HUOLTOMIEHEN JA KAHVILATYÖNTEKIJÄN TÖITÄ.  Työt voivat olla myös näiden yhdistelmiä. Työ alkaa osa-aikaisena pääsiäisen jälkeen ja kevät/kesäsesongin alkaessa työtä voi olla päätoimisesti. Työ voi olla myös kesätyö ja jatkua kesän jälkeen pienimuotoisempana tai periodi esim. keväästä varusmiespalveluksen alkamiseen tammikuussa. Työpäivän pituus voi vaihdella asiakastilanteen mukaan.

Työ on päivätyötä, poikkeuksellisesti iltaisin/viikonloppuisin. Monipuolisia, erilaisia tehtäviä, esim. hotellihuoneiden ja yleisten tilojen siivousta, pihatöitä (haravointia, nurmikon ajoa, kukkien kastelua ym.), ikkunoiden pesua,  tavaroiden siirtoa, tyhjien pullojen/tölkkien lajittelua, auton pesua, saunan lämmitystä, kesäkahvilatyöskentelyä, talvella lumitöitä ym. Työtehtävät muokattavissa henkilön osaamisen perusteella. Pääsääntönä hyvällä säällä ulkona, sateella sisällä. Työtehtäviin annetaan hyvä opastus. Aikaisemmilla kesätyöntekijöillä hyvät kokemukset. TES:n mukainen palkka.

Yhteydenotot ja hakemukset mahdollisimman pian sp:lla: info@urkinpiilopirtti.fi

Urkin Piilopirtti, Sasintie 400, Pinsiö (Hämeenkyrö). Vanhan koulun poistettava irtaimisto kirpputorilla 16.1.2021

lähettänyt Pertti Haavisto 12.1.2021 klo 2.10   [ 12.1.2021 klo 6.18 päivitetty ]

Mahnalan Ympäristökoulun vanhan koulurakennuksen odotettu peruskorjaus on alkamassa.

Poistettavaa irtaimistoa on mahdollista ostaa la 16.1.2021 klo 11-14 (Maisematie 761). Käteismyynti. Tuotto käytetään oppilaiden hyväksi Ympäristökoulun toimintaan, esim. akvaarion hankinta. Myynnissä mm. kirjoja, vanhoja työkaluja, muutama huonekalu (mm. lasten tuoleja) ja vanhoja höyläpenkkejä. Kerrallaan kirpparille pääsee 10 henkilöä turvavälit huomioiden.

Tervetuloa!Riehaantunut lammas ja lehmänmunat

lähettänyt Pertti Haavisto 23.12.2020 klo 4.12   [ 26.12.2020 klo 23.19 päivitetty ]

Lammas potkii värikkäitä rehupaaleja kauemmas, pitkin Yrjölän Marjatilan peltoa osoitteessa Maisematie 642. 

Kaapo Mannisen ja Jomppa Lehden valoteos on esillä 10 viikkoa (26.12.2020 - 7.3.2021) - Tapaninpäivästä hiihtolomaviikon loppuun. Paikan päälle kannattaa suunnata hämärän hyssyssä klo 16-20. Kansallismaiseman tunnelma muuttuu taianomaiseksi valotaiteen myötä, jonka teho perustuu pimeään. Jotkut asiat voi nähdä vain pimeässä! 

Ilmaistapahtuman järjestäjä Kulttuuriyhdistys Mahku toivottaa yleisön tervetulleiksi virkistymään Mahnalan maisemiin. Valoteoksen tarkoituksena on lisätä mielihyvää ja ilahduttaa lenkkeilevää ja autoilevaa ohikulkijaa. 

Järjestäjät toivovat paikan päällä vierailevilta ulkoilijoilta vastuullisuutta ja voimassa olevien koronaturvallisuusohjeiden noudattamista.  Välitetään toisistamme ja pidetään turvavälit (myös teoksiin). 💓💓


Hyvää Joulua ja Onnea Vuodelle 2021!

lähettänyt Pertti Haavisto 20.12.2020 klo 8.20   [ 20.12.2020 klo 8.21 päivitetty ]

Mahnalan maamiesseura kiittää kaikkia tanssivieraita, esiintyjiä sekä talkoolaisia  kuluneesta vuodesta ja toivottaa ihan jokaiselle ihanaa joulua ja Onnellista Uutta Vuotta. Vuosi 2020 on ollut kaikella tapaa poikkeuksellinen ja erilainen. Kiitos, että olette jaksaneet!
Sasi-Mahnala-Laitila-Metsäkulma -osayleiskaava

lähettänyt Pertti Haavisto 7.12.2020 klo 22.22   [ 7.12.2020 klo 22.23 päivitetty ]

Sasi-Mahnala-Laitila-Metsäkulma -osayleiskaavan valmisteluvaihe on nähtävillä 7.12.2020 - 15.2.2021 mielipiteiden ja lausuntojen antamista varten. 1-10 of 856