1. Riitta Korpela: Ti-Ti Nalle ja Kuumailmapallo


"Eräänä kauniina kesäpäivänä, juuri juhannusjuhlien jälkeen taaperteli pikku Ti-Ti Nalle kotipihansa kartanolla Hirsimetsässä. Eipä ollut pikkunallella oikein mitään tekemistä ja se kyllä harmitti Ti-Tin tassutellessa Kyrösjärven kotirannassa aittarakennuksen takana. " Mitähän tekemistä oikein keksisi?", tuumaili Ti-Ti Nalle tassullaan käpyjä potkien... samassa pieni, pyöreä käpy kieri jonnekkin aitan nurkan taakse ja jokin kolahti. "Mihin ihmeeseen käpy oikein kieri?", tuumaili pikkunalle. Uteliaisuus heräsi, kun Ti-Ti huomasi pikku kävyn, joka oli pysähtynyt punaisen kankaan päälle. Kangas pilkotti lautakasan alta, jonka Isänalle oli kasannut talvella takkaan pilkottavaksi. "Mitä tuolla oikein on?", huudahti Ti-Ti itsekseeen jo samalla lautoja ympärilleen pois heitellen. "Vau! Ei voi olla totta! Täälläkö se on, josta olen Isoisänallen ja Isoäitinallen kuullut kuiskuttelevan joskus salaa"..."vanha kuumailmapallo, jolla on joskus kuulemma lennelty ympäri maapallon."Ti-Ti Nalle kääri hihansa ja aitan takana alkoi sellainen hyörinä, että lampolan Tähti- ja Kerttu -lampaat eivät voineet kuin ihmetellä!

Klikkaa diaesitystä niin näet kuvat suurempina

Kun aurinko paistoi kuumimmillaan siniseltä taivaalta iltapäivällä, oli Ti-Ti Nalle saanut kuumailmapallon kasaan. Varovasti pikkunalle kurkkasi punaisen aitan takaa, ettei kukaan vaan huomaisi hänen puuhastelujaan. "Voi jukra! Ei kyllä usko Torsti Torakkakaan, kun kerron huomenna Hirsimetsän esikoulussa, mitä löysin", hihkuilee Ti-Ti innoissaan. "Jospa hiukan kokeilisin, ihan varovasti!", miettii pikkunalle samassa jo kiiveten kuumailmapallon kyytiin...ja voi ei, juuri sillä hetkellä tempaa kesäinen tuulenpuuska Ti-Ti Nallen kuumailmapalloineen ilmaan. Ti-Ti Nalle näkee miten lampaat jäävät yhä kauemmas ja kauemmas ja kotiranta alkaa kadota näkyvistä. Pikkunalle näkee allaan vaan välkehtivää, sinistä Kyrösjäven lainehtivaa pintaa... 
"Hei, jihuu!!", huudahtaa Ti-Ti Nalle Ikaalisten kaupungin yläpuolella kun ison kirkon piha-alueella on paljon ihmisiä; siellä taitaa olla toripäivät. Ainoastaan eräs pikkupoika sattumoisin huomaa pikkunallen yläilmoissa ja yrittää kertoa siitä vanhemmilleen mutta vanhemmat ovat niin innoissaan torihulinassa, etteivät kiinnitä yläilmoihin mitään huomiota.

Ti-Ti Nalle näkee huikeita maisemia tuulen kiidättäessä kuumailmapalloa kohti etelää...pikkunallen silmien edessä kulkee iso Vaasan tie, jossa iloisen väriset autot kuljettavat kiireisiä ihmisiä, Osaran lehmätkin ovat päässet laitumelle, tunnistaa Ti-Ti Nalle. "Hei, huhuhuu siellä alhaalla!", yrittää pikkunalle huudella Kyröskosken kohdalla mutta kosken jylhä pauhunta sulkee sisäänsä kaiken, joten ei kukaan kuule pikkunallen huhuiluja sinisellä taivaalla! 

"Mitäs tuolta lähestyy?", tuumaa Ti-Ti Nalle...edessä aukeaa uusi järvi Hämeenkyrön kohdalla ja hui!, melkein Ti-Ti Nalle saa otteen korkeasta kerrostalosta keskellä Hämeenkyröä mutta tuuli vain vie eteenpäin..."Tuolla on kyllä Maisematie!, missä asuu kavereita", Ti-Ti tietää ja yrittää herättää huomiota puiden latvojen yläpuolella mutta eipä juuri sillä hetkellä näy ketään hiljaisella kyläraitilla. Maisematie näyttää kuin pitkältä, mutkaiselta madolta, joka kiemurtelee isojen honkien välissä mutta sitten Ti-Ti Nalle huomaa jotain....

"Jeeh", mahtava peltoaukeama aukeaa pikkunallen silmien edessä! "Hei, tuollahan olisi mitä parhain paikka laskeutua! Ei ole kiviä eikä mitään pomppuja edessä vaan kauniita peltoviljelmiä täynnä mansikoita!! Ja kyllä nyt jo nälkä onkin!", tuumaa pikkunalle vedellessään tassuillan kuumailmapallon naruista ja samassa alkaa pallo laskeutua, laskeutua...ja keskelle peltoa, keskelle masikkaviljelyksiä. 

"Tämä taitaa olla maailman paras paikka, ainakin pikkunalleille, joilla jo nälkä kurnii masussa. Hiukan mansikoita ensin masuun ja sitten tassuttelen tilan isännän tai emännän luokse, että ottavat yhteyttä nalletaloon ja ilmoittavat, että olen tallessa ja kunnossa!", päättää Ti-Ti Nalle. Nallet nimittäin tietävät, ettei yksistään ja ilman lupaa saisi lähetä minnekkään!" Minäpä pyydän koko nalleperhettä tulemaan tänne myös herkuttelemaan mahtavilla mansikoilla ja muilla tilan antimilla! Osaatko arvata, mitä muita herkkuja Ti-Ti Nalle saa pikku masuunsa tuolta maatilalta?