Mahnalan marjatilojen linnunpelättikisa

Lähiruokatempaus Hämeenkyrössä
Mahnalan marjatilojen linnunpelättikisa

Mahnalasta löytyy Pirkanmaan parhaat marjatilat, mutta miltä näyttää mansikkamaan paras linnunpelätin? Se selvitetään yleisöäänestyksellä 28.6. - 13.7.2013. Äänestykseen voi ottaa osaa joko internetosoitteessa www.mahnala.com tai vierailemalla paikan päällä hämeenkyröläisillä marjatiloilla.

Mahnalan marjatilojen linnunpelättikisan tarkoituksena on levittää lähiruokaelämyksiä ja hyvää mieltä. Ensimmäisen kerran järjestettävässä linnunpelättikilpailussa on Mahnalan Ympäristökoulun kestävän kehityksen ja ympäristökasvatuksen periaatteita kunnioittava lähiruoka- ja kierrätysteema.

Linnunpelättien tekijöiksi on talkoohengessä lupautunut nimekäs joukko hämeenkyröläisiä asukkaita ja mökkiläisiä sekä marjatilojen asiakkaita ja lähiruuan puolestapuhujia.

Linnunpelättikisassa mukana:

  • Riitta Korpela, Titi-nalletäti (asuu Hämeenkyrössä)
  • Katti Matikainen, Ylen lastenohjelmien seikkailijakissa (Silja Sillanpää, kotoisin Hämeenkyröstä)
  • Matti Pitko, Aamulehden teräväkynäinen pakinoitsija (asuu Hämeenkyrössä)
  • Jääkiekkoilijaveljekset Jarkko, Mikko ja Tuomo Ruutu
  • Popedan basisti Jyrki Melartin (mökkiläinen ) ja kitaristi Costello Hautamäki (lähiruoka-asiakas)
  • TV-kokki Jyrki Sukula (Makujen maa ohjelma Yrjölän marjatilalta es. Nelonen/JIM su 17.3.)
  • Mikko "Peltsi" Peltola, Yle TV2 Erätulet juontaja/toimittaja (innokas kalastuksen ja pyöräilyn harrastaja)
  • Kimmo Sasi, Kansanedustaja (hämeenkyröläiset juuret Sasin kylässä)
Linnunpelätin on kierrätystuote. Sillä on usein vanha ja venähtänyt flanellipaita päällä ja hattureuhka päässä. Kilpailu tarjoaa värikästä, kiiltävää nähtävää ja mielenkiintoista designia. Tyyli on vapaa. Suunnittelun ja pukemisen lisäksi kilpailijat keksivät linnunpelätilleen vetävän nimen ja tarinan, jotka laitetaan yleisön nähtäville pelätin viereen pellolle sekä nettiin äänestyssivulle valokuvan yhteyteen.

Yleisöäänestyksen voittaja julistetaan ennen Mahnalan lavan perinteisiä Mansikkatansseja la 13.7. Ylirautian tilalla pidetään huutokauppa kello 18:00, jossa kaikki pelätit huutokaupataan. Jos ei itse pääse paikalle voi sitovan ennakkotarjouksen jättää myös soittamalla. Huutokaupan tuotto luovutetaan Mahnalan Ympäristökoulun vanhempainyhdistykselle, joka ohjaa rahat kyläkoulun oppilaiden hyväksi.

Linnunpelättikisan järjestäjinä on neljä hämeenkyröläistä noutotilaa, joilta voi ostaa erilaisia satokauden tuotteita. Nyt arvostetaan ja halutaan kotimaista marjaa ja lähellä tuotettua ruokaa. Tempauksen toivotaan herättävän kuluttajien ja päättäjien huomion sekä paikallisesti että valtakunnallisesti. Kotimaisessa lähiruuassa ja sen tuotannossa on paljon potentiaalia, kysynnän kasvulla on huomattava työllistävä vaikutus.Röyhkeät rastaat voivat aiheuttaa marjatilalle jopa 20 000 – 50 000 euron vahingot. 
Mahnalan Ympäristökoulun oppilaat Otto Yrjölä ja Luka Kivimäki tekivät Yrjölän 
mansikkamaalle ikioman linnunpelättimen. Juhannuksen jälkeen lintuja pelotteleva 
viikatemies saa kahdeksan työkaveria hämeenkyröläisten marjatilojen pelloille.Lisätiedot:
Yrjölän Marjatila / Tommi Yrjölä
Maisematie 642, 39120 Hämeenkyrö
Puh.(03) 3711 163 tai 0400 625 636

Teksti ja kuva: Veera Ritola
puh. 0400-804 327
veera.ritola@mahnala.com